Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

RVS materialen

RVS soorten
RVS materialen

Er bestaan diverse roestvaststaal soorten met als hoofdlegering chroom (minimaal 12%), nikkel en molybdeen.
DIN 267 deel 11 deelt RVS materialen in de volgende hoofdgroepen in:

A     Austenitisch
B     Martensitisch
F     Ferritisch

De austenitische roestvaststaal soorten, ook wel chroom-nikkelstalen genoemd, worden het meest toegepast en zijn onder te verdelen in de volgende 3 staalgroepen:

A1*     = Wst.nr. 1.4305 - AISI 303
A2*     = Wst.nr. 1.4301 - AISI 304
A4*     = Wst.nr. 1.4401 - AISI 316

* A1
Kwaliteit wordt nagenoeg uitsluitend gebruikt voor gedraaide producten. Is minder corrosievast en niet geschikt voor hoge temperaturen

* A2
De meest gangbare roestvaststaalgroep (18/8 genoemd). Geeft voldoende bescherming tegen atmosferische invloeden en/of hoge vochtigheid

* A4
Door legeringtoevoeging van molybdeen en verhoogd nikkelgehalte, de meest corrosiebestendige roestvaststaalgroep. Geeft goede bescherming tegen chloriden (zeeatmosfeer) en agressieve industriële concentraties.

Wst.nr. 1.4305
Austenitisch roestvaststaal type dat speciaal is bedoeld voor seriematige verspanende technieken zoals draaien en frezen. Toepassingen zijn onderdelen voor de voedingsmiddelen industrie, alsmede de foto-, kleurstof-, papier- en textielindustrie.

Wst.nr. 1.4301
Austenitisch roestvaststaal dat niet magnetisch is in zacht gegloeide toestand. Zeer veel voorkomend roestvaststaal type binnen de meeste industrieën vanwege de goede algemene corrosiebestendigheid in vele milieus. De lasbaar- en polijstbaarheid alsmede de zeer goede dieptrekeigenschappen en slijtvastheid maken dit materiaal universeel toepasbaar. Bij zware thermische belastingen kunnen er chroomcarbiden ontstaan die door oplossend gloeien weer zullen verdwijnen. Dit "gevaar" is normaal gesproken alleen afwezig bij dunwandige produktvormen.

Wst.nr. 1.4401
Een zeer veel voorkomende austenitische en zuurbestendige legering. Vanwege de toevoeging van molybdeen is het materiaal zelfs geschikt om toegepast te worden in stromend zuurstofrijk zeewater. In het algemeen kan men stellen dat dit type roestvaststaal wordt toegepast daar waar de AISI 304(L) niet meer voldoet vanwege de corrosieve belasting.

Toepassingen: voedingsindustrie, chemische en farmaceutische industrie. Vele soorten tanks, vaten, reactoren, pompen, afsluiters en leidingsystemen worden hiervan gemaakt. Ook de papier- c.q. celstofindustrie en de bierbrouwerijen maken gebruik van de unieke corrosieprestaties van dit type roestvaststaal.

Nestinox levert een compleet assortiment RVS materialen voor diverse bevestigingen zoals RVS bouten, RVS moeren, RVS schroeven, veren, beveiligingsschroeven, glasbevestigers etcetera.

Share article

logo